2050 yılına gelindiğinde gençlerin yaklaşık %40’ı uzağı göremeyebilir

Bu endişe verici tahminler, 50 ülkeden 2023’e kadar toplanan verilerin küresel bir incelemesine dayanıyor.

2015 yılına kadar olan verileri kullanan önceki tahminler, 2050 yılına kadar dünya nüfusunun yarısının miyop olacağı öngörüsünde bulunuyordu.

Çin’deki Sun Yat-Sen Üniversitesi’ndeki araştırmacılar tarafından yürütülen yeni analiz, 5,4 milyon çocuk ve ergen ile yaklaşık 2 milyon miyop vakasını kapsayan 276 araştırmaya dayanıyor.

Asya’da miyop oranı %70’lere ulaşabiliyor.

1990 ile 2023 yılları arasında 5 ila 19 yaş arasındaki kişilerde küresel miyop oranı %24’ten %36’ya çıktı.

Miyop oranının en yüksek olduğu ülke yüzde 86 ile Japonya olurken, en düşük oranın yüzde 0,84 ile Paraguay’da olduğu görüldü.

Çocuk ve ergenlerde miyop oranının bu hızla artmaya devam etmesi halinde, 2050 yılına kadar dünya çapında genç nüfusun yaklaşık %40’ının miyop olacağı öngörülüyor.

Bu oranın özellikle Asya’da yüzde 70’lere yaklaşabileceği tahmin ediliyor.

Pandemi miyopluğu artırdı

Son 30 yılda, özellikle 2020’den sonra sadece bazı bölgelerde değil tüm dünyada artan miyop oranlarının gözlemlendiği belirtildi.

Ek olarak, çocuklar arasındaki miyop oranlarının COVID-19 salgını sırasında kötüleştiğine dair kanıtlar var.

Hong Kong’da yaşları 6 ila 8 arasında değişen 709 çocuk üzerinde yapılan bir araştırma, salgının ilk yılında miyopide hızlı bir artış olduğunu ortaya çıkardı.

Miyopide genetik faktörlerin rol oynadığı bilinmesine rağmen dünya çapındaki bu ani artışı tam olarak açıklayamıyorlar.

Yapılan bir araştırma, uzağı göremeyen iki ebeveyni olan bir çocuğun dışarıda yeterince zaman geçirmemesi durumunda miyopi riskinin %60’a kadar arttığını göstermiştir.

Pandemi sürecinde çocukların çoğunlukla kapalı mekanlarda kalması ve uzaktan eğitimle ekran karşısında uzun süreler geçirmesi miyop riskini artıran faktörlerden biri olarak görülüyor.

Araştırmacılar özellikle okul öncesi çocukların görsel gelişim döneminde yüksek düzeyde esnekliğe sahip olduklarına dikkat çekiyor.

Yıllar süren çalışma ile miyopi arasındaki bağlantı

Araştırmacılar Asya’daki yüksek miyop oranlarını yıllarca süren eğitime bağlıyor. Singapur ve Hong Kong’da çocuklar henüz iki veya üç yaşındayken eğitime başlıyorlar. Erken yaşlarda başlayan eğitim süreçlerinin çocukluk dönemindeki miyop oranlarını etkileyebileceğine inanılmaktadır.

Bu bulgular, genç popülasyonlarda zaman içinde görülen miyop oranlarının daha iyi anlaşılması ve gelecekte göz sağlığının korunması açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor.

Araştırmacılar, miyopinin neden yükselişte olduğunu belirlemenin ve gelecek nesilde görme bozukluğunu önlemek için kanıta dayalı çözümler geliştirmenin kritik önem taşıdığını vurguluyor.

Çalışma British Journal of Ophthalmology’de yayınlandı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir