Cumhurbaşkanları “SGK borçlarını yeniden yapılandırmak istiyor” – Son Dakika Türkiye, Cumhuriyet Ege Haberleri

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan temmuz ayında şunları söyledi: “Emeklilere fayda sağlamak istiyorsanız belediyelerinizin SGK’ya olan birikmiş borçlarını ödemesi gerekiyor. “Hazine ve Maliye Bakanlığımız bu borçları belediyelerden tahsil etmeye başlayacaktır” açıklamasıyla başlayan SGK borcu tartışması halen devam ediyor, konu Meclisin Ekim ayındaki olağan toplantısında da gündeme geldi. İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin toplantıya katılan belediye başkanları borçların yeniden yapılandırılması çağrısında bulundu.

IŞIK: BORÇ UYGUN ŞARTLARDA YAPILANDIRILMALI

Gaziemir Belediye Başkanı Ünal Işık, borçların geçmişteki örneklere göre yeniden yapılandırılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: “Ülke olarak zor günlerden geçiyoruz. Bu zorluk belediyelerin SGK borçlarında yoğunlaşıyor. Belediyeler bu anlamda yalnız değil. Okul arazilerinin kiralanması için ihalelerin yapıldığı, savunma sanayinde kredi kartlarına rağbet edildiği şu günlerde bunu anlıyoruz. Ancak bunu anladığımız halde topluma sunulan hizmetlerin sınırlandırılmasını anlamıyoruz. Bu süreçte krizdeki ekonominin sorumluluğunun yerel yönetimlere atfedilmesini kabul etmiyorum. Son dönemde yerel yönetimlerin muhalefet partilerine devredilmesi karşı hamlelere yol açtı. Mesela ’25 kuruşa simit yok’ diye bir hamle yapıldı. Belediyelerin SGK’ya olan borçlarının gündeme alınmasına karar verildi. Bu servis engelleyici bir harekete dönüştü. Belediyeler ekonomik soykırımla karşı karşıya. Tek şart, parti farkı gözetmeksizin kentsel ve kamu hizmetlerinin borçlarının silinmesini istemek. Umudumuz, geçmiş yıllardaki örneklerde olduğu gibi tüm borçların uygun şartlarda yeniden yapılandırılmasıdır. Bu belediyelere nefes aldırıyor” dedi.

SENGEL: 10 YILDIR KONUŞULMAYAN NÖBETLER VE BLOKLAR ARTIK İFADE EDİLDİ

Söz alan Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, CHP’nin bölgede birinci parti olmasının ardından borçların hatırlanmasını “önemli” olarak nitelendirerek şunları söyledi:

“2019 yılında kojenerasyon belediyelerinin artması ve 2024 yerel seçimleri sonrasında kojenerasyon belediyelerinin artmasının ardından… Belediyelerin sosyal güvenlik ve vergi borçlarının çok olduğu söylenmeye başlandı. Talimatların çeşitli yerlerinde bu konulara ilişkin açıklamalara yer verilmiştir. Belediyelerin 96 milyar borcu olduğu söylendi. SGK’ya toplam borç ne kadar? 1 trilyon. 96 milyona karşılık 1 trilyon. İnsanlar merak ediyor. Neden 1.000 milyar eşiği geçilmedi de odak noktası sadece Belediyeler oldu? Belediyeler, yerel yönetimler. İnsanlar onlara daha rahat dokunabiliyor ve tüm isteklerini talep edebiliyor… Bu yerel yönetimlerden talep edilenler, çalışanlar sayesinde yerine getiriliyor. Bu arkadaşlarımızın kısmi işçi tazminatı dahi almadan maaşlarını ödedikleri için SGK borçlarının artması doğaldır. 2019 yılında AKP’nin desteğini almış bir belediye başkanı olarak konuşayım. 2019 yılında Selçuk’u satın aldığımda Selçuk Belediyesi’nin o dönemde 7 milyon 837 bin dolar vergi ve SGK borcu vardı. 30 Eylül 2024 itibarıyla 4 milyon 104 bin liraya düşürdük. Sanıyorum AKP’den aldığımda o dönemin belediye başkanı sosyal güvenlik ve vergi borçlarını ödemeyi unutmuştu. Yeni dönemde Kiraz gibi AKP’den CHP’ye geçen belediyeler var. Merak ettim ve aradım. Alırken borcu olup olmadığını sordum. “Bu mümkün değil mi?” dedi. Herhangi bir bağın olup olmadığını sordum. “Efendim, sanırım önceki belediye başkanı ödemeyi unuttu. Bu bana oldu. “Hesaplarım bugün bloke edildi” dedi. “10 yıldır düşünülmeyen haciz ve hacizlerin dile getirilmesini ilham verici buluyorum.”

“NASIL YAPIYORLAR, HANGİ KAMPLARA KABUL ETTİLER MERAK EDİYORUM”

CHP’li belediyelerin talebi üzerine borç dağıtımında takas yönteminin kabul edilmediğini, ancak AKP ve MHP’li belediyelerin borçlarını eşit ödediğini belirten Sengel, şöyle konuştu:

“Ama Aliağa Belediye Başkanımız ve Menemen Belediye Başkanımız… Merak ediyorum. Çünkü 2019’dan bu yana sayfalarca mülk teslim etmeye, takas şart koşmaya çalışırken, “Hayır orası tarla, inşaat yapılamaz, bakalım SPK ruhsatlı bir yer mi, değeri var mı, değeri..’, belediyeler zaten yüklediği bunca yükün üstüne aşırı yükler de koyuyorlar. Bunun karşılığında da Aliağa ve Menemen belediye başkanlarımız… Menemen en çok borçlanan belediyelerden biriydi acaba, nasıl yaptılar. Kampların kabul edilmesi bence Türkiye’deki tüm belediyeler için önemli. Belediyenin esnaftan aldığı her şeyi ödemesi gerekmez mi? Bu sorunları düşündüğümüzde birbirimizin ayağına basmak istemiyoruz. Biz, AKP’li meclis üyelerinden bu sıralarda oturanlara, belediye başkanlarımıza kadar hepimiz için adaletin sağlanmasını istiyoruz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir