EKK toplantısından enflasyonla mücadele açıklaması | Ekonomi haberleri

Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun bugünkü toplantısı sonunda şu açıklama yapıldı: “Bu yıl haziran ayında başlayan enflasyondaki düşüş süreci devam ediyor. Büyüme kompozisyonunda denge devam ediyor.”

Yapılan açıklama şu şekilde:

Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) yedinci toplantısı bugün yapıldı Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nun (EKK) 2024 yılının yedinci toplantısı bugün gerçekleştirildi.

Orta Vadeli Program'ın (OVP) geçen yıl Eylül ayında açıklanmasından bu yana geçen bir yıllık dönemde elde edilen sonuçlar değerlendirildi. Uzun süredir hazırlıklarını sürdüren ve önümüzdeki hafta açıklanacak olan 2025-2027 dönemini kapsayacak OVP hazırlık çalışmalarımız geçen yıl olduğu gibi bu yıl da katılımcı bir anlayış ve takım ruhuyla devam etti. . OVP hazırlık sürecinde özel sektör, meslek ve sivil toplum kuruluşları, akademi gibi paydaşlar tartışılmış; Ayrıca bakanlıklarımız sektörlerindeki ilgili kuruluşlarla istişarelerde bulundu. Bugünkü Ekonomik Koordinasyon Kurulu toplantısında son aşamaya gelen OVP çalışmaları kapsamlı bir şekilde ele alındı. Uyguladığımız OVP'nin birçok sektörde olumlu sonuçları alınmaya başlandı.

Bu bağlamda;

• Bu yıl Haziran ayında başlayan enflasyondaki düşüş süreci devam ediyor.

• Büyüme kompozisyonunda denge sürüyor.

• İhracat ve turizmden elde ettiğimiz gelirler artıyor ve cari açık beklenenden çok daha hızlı azalıyor.

• İstihdamımız artmaya devam ederken işsizlik oranı tek haneli seviyelerde kalıyor.

• Uluslararası rezervlerin iyileştirilmesi ve kredi risk priminin düşürülmesi yoluyla makrofinansal istikrarımız güçlenmektedir.

• Büyük miktarda deprem harcamasına rağmen bütçe açığı beklenenin altında.

• Programımızın yarattığı güven ortamıyla uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları notlarını yükseltmeye devam ediyor Bugün yaptığımız toplantıda;

• 2025-2027 dönemini kapsayacak OVP çalışmalarının son durumu görüşüldü. Eylül ayının ilk haftasında açıklanması beklenen OVP'nin temel politika hedefleri tartışıldı, küresel ve ülke ekonomisindeki gelişmeler ışığında güncel makroekonomik tahminler ve bütçe büyüklükleri değerlendirildi.

• Kamu ve özel sektör açısından öngörülebilirliği artırmayı hedeflediğimiz OVP'de yer alacak kurallara dayalı ekonomi politikaları eşgüdüm ve uyum içinde uygulanacaktır. Enflasyonda belirgin bir iyileşme ile kalıcı fiyat istikrarını sağlayacak, mali disiplini güçlendirecek, finansal istikrarı koruyacak, vatandaşlarımızın refahını ve satın alma gücünü artıracak, aktif sanayi politikalarını destekleyecek ilave politikalar görüşüldü.

• Ekonomideki kazanımlarımızı kalıcı kılmak; Afetlerle mücadeleden yeşil ve dijital dönüşüme, enflasyonla mücadele ve finansal istikrardan kamu maliyesine, iş ve yatırım ortamından katma değeri yüksek üretim ve ihracata, enerjiden ulaştırmaya kadar yapısal reformun tüm öncelikli alanları Eğitimden sağlığa, işgücü piyasasından sosyal güvenliğe ve sosyal yardıma kadar. Dinamik ekonomisi, genç nüfusu, nitelikli iş gücü, güvenilir iş ve yatırım ortamı, inovasyon ve girişimcilik ekosistemi, altyapı yatırımları ve teknolojisiyle ülkemizin ulaştığı konumu daha da pekiştirmek temel hedefimizdir. Hazırladığımız OVP ile bu hedefe ulaşmaya yönelik politika ve tedbirleri güçlü bir iradeyle hayata geçirecek, alınacak politika ve tedbirleri planlayacağız. Kamuoyuna saygıyla duyurulur.


Etiketler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir