Hindistan ve Bangladeş'teki selde en az 36 kişi hayatını kaybetti

Hindistan ve komşusu Bangladeş'te şiddetli yağışların yol açtığı su baskınları nedeniyle çok sayıda kişi hayatını kaybederken, Bangladeş'te 4,5 milyon, Hindistan'da ise 1,7 milyon kişinin su baskınından etkilendiği tahmin ediliyor.

REKLAM

Pazar gününden bu yana Hindistan'ın kuzeydoğusunda ve Perşembe gününden bu yana Bangladeş'in doğusunda etkili olan şiddetli yağışlar sele neden oldu. Şu ana kadar Bangladeş'te en az 13, Hindistan'da ise 23 kişi hayatını kaybetti.

Bangladeş Afet Yönetimi ve Yardım Bakanlığı, ülkenin doğusunda yaşanan selden yaklaşık 4,5 milyon kişinin etkilendiğini duyurdu.

Hintli yetkililer şiddetli yağışların sel ve toprak kaymalarına yol açarak 65.000'den fazla insanı evlerinden kaçmak zorunda bıraktığını söyledi.

Yetkililer, cankurtaran botlarındaki askerlerin cuma günü kuzeydoğu Hindistan'ın Tripura eyaletinde insanları güvenli bir yere çektiğini ve burada en az 23 kişinin öldüğünü söyledi.

Hindistan'ın kuzeydoğusundaki selden toplam 1,7 milyon kişinin etkilendiğini söyleyen yetkililer, felaketin yaşandığı Tripura'da 450 insani yardım kampının kurulduğunu kaydetti.

Altyapı, tarım ve hayvancılığın büyük zarara uğradığı iddia edildi.

Bangladeş'te, başkent Dakka ile güneydoğudaki liman kenti Chittagong arasındaki ulaşım, büyük bir otoyolun bazı kısımlarının sular altında kalması nedeniyle aksadı.

Şiddetli yağışlar nedeniyle bölgedeki dereler taştı. Her iki komşu ülke de selden etkilenmesine rağmen birçok Bangladeşli, Hindistan'ı Tripura nehri üzerinde baraj açmakla suçladı ve bunun Bangladeş'te ani su baskınlarına neden olacağını iddia etti.

Hindistan Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada bu iddiayı yalanlayarak barajın sınırdan uzak olduğunu söyledi. Bakanlık ayrıca Hindistan'ın bu hafta “yılın en yoğun yağışını” gördüğünü ve mansap yönündeki su akışının “otomatik salınımlardan” kaynaklandığını söyledi.

İki ülke Hindistan ve Bangladeş, Himalayalardan Bengal Körfezi'ne akan 54 ortak nehri paylaşıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir