AK Parti'de doğurganlığı teşvik hazırlıkları: Çalışan annelere destek paketi geliyor

TÜİK verilerine göre Türkiye'de neredeyse yarıya düşen doğurganlık oranına karşı çeşitli düzenlemeler yolda.

REKLAM

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Türkiye'deki doğum oranlarının “alarm yaratmaya başladığını” açıklamasının ardından Aile Bakanlığı devreye girdi ve “çalışan annelere destek paketi” de dahil olmak üzere bir dizi düzenleme yapılması için baskı yaptı.

Hürriyet gazetesinin Cuma günü yayımladığı Ebru Karatosun özel haberine göre, Aile Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, iktidardaki Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) stratejik ekibine, bir kişiye doğum izninin artırılmasına ilişkin alınabilecek tedbirleri anlattı. yıl.

Karatosun'un raporuna göre AK Partililer, bu sürecin yalnızca doğum izniyle sınırlı kalmaması gerektiğini, dünyadaki örnekler de dikkate alınarak ikinci ve üçüncü çocuklara kademeli devlet desteği verilmesi gerektiğini söyledi.

Toplantıda kreş, kira desteği veya kadının özlük hakları ve maaşına ilişkin yapılabilecek bazı düzenlemeler de görüşüldü.

Haberde ayrıca AK Parti personelinin konuyla ilgili daha organize bir çalışma yapılması gerektiğinin altını çizdiği belirtiliyor.

Personel şunları söyledi: “Mesele sadece doğum izni değil, kadınlarımız çocuk sahibi olmak istiyor. Kreş desteği, çalışan desteği, kira desteği. “Kadın çalışıyor ve çocuk sahibi olmak istiyor ama bakıcıların maaşı 30 bin – 40 bin liradan az değil” diyen yetkililer, “İkinci ve üçüncü çocuğa da destek verilmesi gerektiğinin” altını çizdi.

“Bunun üzerinde biraz çalışmamız lazım. Aile Bakanlığı'nın çok büyük bir bütçesi var. “Sadece doğum izninin uzatılması değil, 0-3 yıl dediğimiz gelişim döneminin de uzatılması önemli.”

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) 2023 doğum istatistiklerine göre Türkiye'de doğurganlık oranı önemli ölçüde azaldı. 2001 yılında 2,38 olan doğurganlık oranı, yani bir kadının hayatı boyunca doğurduğu ortalama çocuk sayısı, geçen yıl 1,51'e düştü.

TÜİK'in açıkladığı veriler durumun vahametini ortaya koyarken, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın son iki kabine toplantısında doğum oranlarının düştüğünü söylemesi de konuya dikkat çekti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, yaptığı açıklamalarda, Türkiye'de doğum oranlarındaki düşüşü “varoluşsal bir tehdit, felaket” olarak nitelendirerek, şöyle konuştu: “Doğum oranlarındaki düşüş, dünyada olduğu gibi ülkemizde de endişe verici. Yeni uygulamaları hayata geçireceğiz.” Bu bakımdan” dedi.

Doğum oranlarındaki düşüş geçtiğimiz haftalarda yapılan Merkezi Karar ve Yürütme Kurulu (MKYK) toplantısının da gündemindeydi.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, MKYK'nin doğum izninin 4 aydan 1 yıla çıkarılması teklifinde şunları söyledi: “Bu konuda asla klasik finans gibi davranmayacağız. “Biz önümüze çıkacak her şeye hazırız” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir