Fed'in faiz oranı kararı Bitcoin'i nasıl etkiler?

Küresel piyasaların merakla beklediği ABD enflasyon verileri açıklandı. Nisan ayında %3,4 olarak açıklanan yıllık TÜFE'nin Haziran ayında sabit kalması bekleniyor. Ancak enflasyonun %3,3’e düşmesi kripto para piyasasını canlandırdı.

Sabah 67 bin doların altına sıçrayan Bitcoin (BTC), enflasyon verilerinin ardından 69 bin 980 dolara ulaştı. BTC şu anda 69.900 dolardan işlem görüyor.

Dün gece 3.400 dolara düşen Ether (ETH) şu anda 3.640 dolarda.

BTC ve ETH son 24 saatte sırasıyla %4,4 ve %3,3 arttı.

Enflasyondaki düşüş yatırımcıların risk iştahını artırarak kripto para piyasasına girmelerini teşvik etmiş olabilir. Geçtiğimiz Cuma günü ABD'de işsizliğin beklentileri aşarak %4 ile enflasyonun beklentilerin altında kalmasıyla birlikte gözler, FOMC toplantısının ardından bu akşam faiz kararını açıklayacak olan ABD Merkez Bankası'na (Fed) çevrildi.

Gözler Fed'in faiz kararına çevrildi

Avrupa Merkez Bankası'nın geçtiğimiz perşembe günü 5 yıl aradan sonra ilk faiz indirimini açıklamasının ardından piyasaların dikkati ABD'ye çevrildi.

Fed, FOMC toplantısının ardından bugün saat 21.00'de para politikası faiz oranını belirleyecek.

Yatırımcılar yüzde 5,25 ile 5,50 arasındaki hedef finansman oranının kritik toplantıda değişmesini beklemiyor.

Ancak makro görünümün değişmesiyle birlikte kararın hemen ardından kamera karşısına geçecek olan Fed Başkanı Jerome Powell'a yönelik beklentiler oldukça yüksek.

Powell, Bitcoin ve Altcoinlerde Yükseliş Fitilini Aydınlatacak mı?

Düşük enflasyon ve yüksek işsizlik ortamında finans ve sermaye piyasalarındaki anlık gelişmeleri paylaşan Kobessi Mektubu'na göre piyasalar, Fed'in yıl sonuna kadar iki kez faiz indirimi yapacağını fiyatlıyor.

Yıl sonuna kadar faiz indirimi yapılmaması olasılığı yüzde 33'ten 24'e düşerken, iki faiz indirimi olasılığı yüzde 21'den 35'e çıktı.

“2 aydan kısa bir süre önce temel senaryoda 2024 yılında faiz indirimi öngörülmüyordu. Artış ihtimali masada. “6 ay önce piyasalar 2024'te 6 faiz indirimi temel senaryosunu fiyatlıyordu.”

Yatırımcılar, bu akşam basın toplantısı düzenleyecek olan Jerome Powell'ın, Fed'in yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerine ilişkin para politikasına ilişkin net mesajlar vermesini bekliyor.

Başkan Powell yakın gelecekte olası bir faiz indirimine dair mesaj verirse Bitcoin ve altcoinlerde büyük artışlar görülebilir.

Bloomberg Terminal'in verilerine göre piyasalarda Fed'in Eylül ayında faiz indirimine gitme ihtimali %69 iken, Kasım ayında bu oran %40'a düşerek Aralık toplantısında %79'a yükseldi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir